www.srpskakuca.org.rs

СРПСКО СЕОСКО ПРЕЛО

Културни центар "Српска кућа" као институција која је себи поставила циљ да очува традицију и обичаје српског народа већ четири године на традиционалној манифестацији "Љубичевске коњичке игре" учествује у оквиру пратећих манифестација са "Српским соским прелом".

У нашим селима одржавана су прела, обично лети, на раскрсницама, уз ватру, где се шалило, задиркивало играло и где су се упознавали момци и девојке. Попред прела одржавале су се и седељке, обично преко јесени на отвореном или у затвореном простору што је зависило од временских прилика. На седељкама се везло, ткало и шило уз песму и шалу.

Културни центар "Српска кућа" је направио и реализовао сценски наступ у коме су се спојили прело и седељке. Сценски наступ се реализује са фолкролним ансамблима и групама. На сцени доминирају момци и девојке у народним ношњама, играју се традиционална народна кола, рецутује се, организује се такмичење у бацању потковице према бундеви, а као посебна атракција појављују се здравичари који држе здравице за здравље присутних, родну годину, приређује се и " сеоско венчање " са кумовским и младеначким здравицама.

До сада је "Српско сеоско прело" била манифестација везана за Љубичевске коњичке игре, међутим "Српска кућа" има намеру да "Српско сеоско прело" постане засебна традиционална манифестација са проширеним садржајем.

Позивамо фолклорне ансамбле који желе да учествују у "Српском сеоском прелу" као и оне који желе да буду спонзори једне овакве манифестације да нам се обрате путем електронске поште на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона (+381) 12 211 055, (+381) 12 211 066. Факс нам можете послати на број (+381) 12 (+381) 12 211 055.

СРПСКА КУЋА ФЛЕШ

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

ЧАСОВНИК